mandag 16. juni 2014

Stord Rundt 2014

Sørgående
Vi meldte Mathilda på i doublehand-klassen, og bemannet med Arne Øi og meg selv satte vi til. Vinden var varslet nordlig ca 7 m/s avtagende til vindstille til natten. Løpet var lagt sydover Langenuen vestover Selbjørnsfjorden og sydover Stokksundet. Målet var lagt på Leirvik havn. Vi kom helt greit av gårde, men ikke heldige med veivalget den første timen, så vi måtte spandere en kostbar jibb ved Trolsøy for å komme inn i fjorden igjen. Deretter gikk det bedre, men ble på nytt fanget i rotevind ved Tobbholmenene. Etter denne mistet vi følge med teten. Selbjørnsfjorden ble for oss bare en transportetappe. Sydover Stokksundet så vi etterhvert igjen lederklyngen foran oss slik at fikk tatt noen mellomtider på konkurrentene. Arne regnet da ut at vi sannsynligvis ledet klassen med 3-5 minutter så det var bare til å stå på videre. Vinden var minkende og vekslende i retning. Forhold som vi viste at vi behersket godt. Mørket kom, men vi var heldige og beholdt vinden helt frem til Leirvik. Da ble det vindstille og forholdene vanskeligere. Veldig svake og korte vindbyger trakk inn over feltet, men innimellom lange perioder med vindstille. Vi kom greit fra denne bolken også, og krysset til slutt i mål som vinner. Vi turte ikke slippe jubelen løs før dagen etter da resultatlisten endelig ble presentert. Vinner både i klassen og overall. Resultat Sørgående

Nordgående.
Vi så med gru på værvarselet i Stokksundet på NNV 13 m/s, men startet likevel optimistisk. I starten blåste det med andektig 3-4. Det betød spinnaker like etter startmerket. Vi kom veldig bra fra denne, og fant et spor der vinden blåste. Det gjorde Stordbåtene Match og Storm også. De ledet an feltet frem mot Stokksundet. Da kom kulingen. Vi slet oss nordover med full duk. De fleste andre måtte reve og bytte ned på forseil. Det gikk ikke så verst med oss. Mathilda krenget voldsomt til tider men skar ikke opp. Vi har ikke vindmåler ombord, men fant ut at det måtte blåse 10-14 m/s, altså liten kuling.Vi holdt ca 6 knop gjennom vannet, men de litt større båtene som Elan 37 holder 7 knop, så de stakk voldsomt fra. Etter mye slit fikk vi til slutt øyekontakt med den grønne staken på Sigleflu og rundet denne for å vende kursen mot Bekkjarviksundet. Det ble kun 6.plass i klassen denne dagen, men sammenlagt en 3. Vi må trene mer på kryss i slik vind, men anledningen byr seg ikke så ofte her som vi bor. Det er sannsynlig at det gjør seg med et rev i storseilet og at kryssfokk også er et tema. Vi ser i ettertid at mange ikke har fullført enten 1. eller 2. etappen, og vi har enda til nest beste tid sammenlagt bare et par minutter etter Match. Sammenlagt tid finnes på denne linken.

5 kommentarer:

 1. Utruleg bra segling sørover Bjørn! Ein må aldri gi opp i desse lange regattaene, det viser seg gang på gang. Veit du kor sterkt vinden var på søndag? Det er ikkje lagt ut så mange bilder frå søndag, men på bildene som er tatt i Stokkasundet ser det fint ut.

  SvarSlett
 2. vinden på søndag var ganske tilsvarende den som var på søndagen i fjor.

  SvarSlett
 3. Huskar godt søndagen i fjor! Godt jobba og gratulera med flott resultat !

  SvarSlett
 4. Hei Bjørn. Her har vi ikke slike vind forhold, helst i minste laget.
  Gratulerer så mye med resultatet, bra jobbet, du fikk nok uttelling for alt jobbing i vinter.

  SvarSlett