søndag 26. mai 2013

2. etappe Risør - Bokn

Mannskap på turen Bjørg-Inger og Bjørn

Mandag 20. mai Risør - Tregde
Kun motor i dag, selv om det blåste 5 - 6 m/s ØSØ tidlig på dagen valgt vi å gå innenskjærs pga regn og tidvis tåke. Leien har mye å by på, men intrykket ble redusert pga kulde og regn.  Det regnet først på dagen, men på ettermiddagen lysnet det og stilnet av og solen tittet lit frem etter at vi hadde passert Kristiansand


Ny Hellesund
Tirsdag 21. mai Tregde - Kirkehavn, Hidra
Vindstille og motor første de første 4 timene, da vi nærmet oss Lindesnes fikk vi et økenden drag fra vest og satte seil, Vi seilte noen timer frem til Korshavn der vi spiste lunsj liggende til kai. Deretter bar det videre for motor mot Loshavn. Der satte vi seil på nytt for å seile over Lista.
Det var meldt 8 m/s fra VNV og vi mente dette skulle bli lett match å krysse seg gjennom. Det som møtte oss underveis var 10 - 13 m/s og ganske tøffe bølger. Vi fikk litt medfart, med mye vann og vete. Strekkfisken på undervantet på styrbord side begynte og skru seg ut og masten ristet voldsomt enkelte ganger. Skinnen til den selvslående fokken fikk også litt medfart og sluttet av sin funksjon etter denne dagen og to spiler spratt ut av storen. Verst var det med styrbord øvre rekkewiren som løsnet, vi følte veldig på viktigheten av den. Vi fikk heldigvis ikke bølgeslag rett i kroppen som kunne slått oss overende. Båten krenget voldsomt i de krappe sjøene, men heldigvis helt uten broachingtendenser.

Onsdag 22. mai
Ligge i Kirkehavn for å reparere, samt vente på at en VNV stiv kuling skulle gi seg.

Kirkehavn, Hidra
Torsdag 23. mai. Kirkehavn, Hidra - Tananger
Etter å ha ventet en dag på at en stiv NNV kuling skulle legge seg, satte vi til med en liten fokk. og det ble nok luft. med 13 - 17 m/s ØSØ-lig kuling surfet vi av gårde rundt Jæren 60 nautiske på 7 timer, som blir et veldig bra snitt sett i lys av at det var turseiling med bare fokk. Båten var jo kun bemannet med mann og kone. På Tananger belønnet vi oss selv med hummersuppe, breiflabb og hotellseng på Krabben Hotell. Båten ble fortøyd ved siden av en reketåler som kastet en passe fin odør over nærmiljøet.
Fredag 24. mai Tananger - Føresvik, Bokn
Kryss full høyde NNV liten kuling værmeldingen sa 8 m/s, vi stod nesten opp på et legg. Det begynte pent men vinstyrken økte mer og mer. Mye stamping og skvett. Etter 3.dagen med kuling, kulde og vete, hadde kokk/gast fått nok og mønstret like godt av. Værmelding for de 2 neste dagene var nordlig bris, men med Lista og Boknafjorden friskt i minnet stolte hun ikke på den. Dette var 2. gangen på 4 dager at værvarsel og opplevd vind ikke harmonerte. Vindretningen var riktig men vindstyrken opptil 50% mer enn varslet. Båten ble forlatt i gjestehavnen på Føresvik. Vi må fortsette til helgen, men da med nytt mannskap.

Fredag 7. juni
Mathilda ble liggende i Føresvik på Bokn i 14 dager, og mesteparten av tiden var det ganske greie forhold til å seile den hjem. Den endelige planen gikk ut på å seile båten hjem alene i løpet av helgen. Reiste sørover med flaggruten og gikk ombord ca kl. åtte om kvelden. Brukte litt tid på å spise, samt å gjøre meg og båten sjøklar. Det ble avreise kl. 22.00 og det gikk greit norover Karmsundet. Det blåste en NNV 3-4 m/s som skulle øke på til 7-8 m/s utover natten, så jeg satte til over Sletta for motor. Jeg gikk innerst forbi Kvalen i den tro at det var noe mindre bølger der. Først tog jeg peiling på Bleivika lykt, og etterhvært kunne jeg også peile Ryvarden og passerte denne kl. 03.00 om natten. I grålysningen bar det innover den lite inspirerende Bømlafjorden og fortøyde i Sagvåg kl. 06.00. Spiste frokost, sov og bunkret. Snakket en stund med handelsmannen som oppfattet at jeg var Litlebergen. Han kjente halve båtforreningen på Litlebergen som hadde besøkt havnen på Sagvåg flere ganger på 80-tallet. Han ba meg hilse så mye.
Jeg tøffet videre nordover Nyleien, Raunefjorden, Byfjorden og fortøyde i havn på Litlebergen ca kl 18.00. Hele turen uten noen form for dramatikk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar