søndag 11. september 2016

NM Shorthanded 2016

Arne og Bjørn bemannet Mathilda også denne helgen. NM går over 2 dager. Lørdagen ble det 3 baneseilaser og søndagen kun 1 distanseseilas. Lørdagen blåste det SV 4 m/s gradvis avtagende til 2 m/s. Baneseilingen bød på sine utfordringer fordi løpene er veldig korte. Derfor må man treffe med startene og få fri vind med det samme. For å si det som det er. Vi var ikke på langt nær tøff nok til å gjøre startene riktig. Det møtte 28 båter til start og mange av disse var ganske store båter som skal ha mye luft for å komme i gang. Disse er selvsagt også raskere. Dermed går de første 10 minuttene med til å finne normal vind. På toppen av dette var jeg altfor reservert og traff ikke linjen i starten en eneste gang. Deretter begynte opphentingen. Vi seilte med andre ord veldig bra i de lette forholdene. Jobbet godt i båten. Spinnakeren kom opp når den skulle og nedtagningen gikk også etter læreboken. Vi traff til og med på vindskiftene ved flere anledninger. Så vi seilte oss kraftig opp underveis. I første seilas var vi siste båt over startlinjen, men fullførte på 8. plass. I den andre seilasen ble 4. plass og i siste baneseilasen måtte vi ta til takke med en 8. plass. Sammenlagt ble dette til en 6. plass etter første dag.

Søndagen blåste det fra SV 7 m/s økende til 10 m/s. Vi valgt heldigvis å bytte til et mindre forseil. Selv om dette skjedde i hu og hast like før start. Løpet skulle gå fra Bjelkarøy ved Hjellestad, runding like innenfor Marstein og retur til start/måljnjen via Blia.
Vi startet veldig bra. Det vil si vi traff linjen med full fart i båten og holdt greit følge med feltet i begynnelsen. I følge værmeldingen var det varslet et vindskift til mer vestlig vind i timen etter start så vi valgte en annen løype enn røkla den første timen. Vi seilte vestover ved første anledning. Dette kan vi ha tjent 5-10 minutter på. Deretter startet utfordringene. Vinden økte på vestover Korsfjorden, det samme gjorde bølgene. Vi prøvde etter beste evne å finne le for bølgene i le av austevoll-landet. Tidvis fungerte dette veldig bra, i andre perioder droppet båtfarten fra 6 til 5 fordi Mathilda begynte å stampe. Vi kjempet oss rundt skjæret som fungerte som rundingsmerke, og fikk opp spinnakeren. Vi fikk noen greie surfer innover mot Blia og var på det meste oppe i 10 knop. Arne tok tiden på feltet og hadde noenlunde kontroll på hvordan vi lå an. Etter runding Blia fokkesløret vi inn mot mål med 7,5 knop. Etter målgang fikk vi servert vafler og kaffe inne på Dokken. Vi ble sittende bare en liten stund innen resultatene var lagt ut på nettet. Det var veldig jevnt, men vi hadde seilt godt og det ble en 4. plass i distanseseilasen. Utrolig bra, det var første gang at vi hadde gjort det så bra i så mye luft. En uoffisiell liste viste at vi hadde seilt oss opp til en 4. plass i sammendraget. Det var langt over forventning. Resultatlisten ligger på denne linken

2 kommentarer: