søndag 14. mai 2017

NHS Vårregatta 2017

                     Foto Madeleine Bratshaug

Veldig mye råtten vind og svake værmeldinger. Yr er vanligvis til å stole på men i dag var det helt håpløst. Vindstyrken var riktig men retningene var borti natten feil. Jeg var til overmål alene på dekk og var dum nok til å ta på meg ansvaret som regatta komitebåt. Jeg var litt redd for hjelmbrann i starten. Jeg var alene i båten og skulle håndtere flagg, fløyte, klokke og spinnaker.
Starten gikk greit, og jeg var langt fremme i feltet. Etter hvert overtok X-Faktor føringen, selv om jeg mente å ha kontroll på den. Vi seilte på NØ vind lenge, men jeg så 5-6 hundre meter lenger fremme at et annet vindsystem var i emning. Jeg mente det måtte være SV som ville møte feltet. Jeg jibbet meg mot dette som eneste båt og trodde lenge at jeg skulle nå bort i det før de andre.
SKUFFELSE nr 1.
 X-Faktor hadde også sett vindskiftet og i motsetning til meg klarte han å seile seg inn i den nye vinden. Den eneste delen av båten jeg hadde inne i SV var vindexen. Det så greit ut, men seilene ville ikke stå. Både i båten og i seilene trakk det svakt fra østlig retning. Til slutt stoppet båten og ble liggende i over 10 minutter uten fremdrift. Jeg måtte bare se at luken frem til X-Faktor ble større og større.
Etterhvert fikk jeg driv i båten og holdt noenlunde følge, men SV begynte å dabbe, hva skjer nå. Skal vi vente på SØ vind igjen. Jeg så bak meg der kom FS2  for NØ 2 m/s. Altså mere spinnakerseiling. Jeg hadde litt vondt av X-Faktor som lå først og måtte se at vi kom bakfra med mere vind.
Jeg skjerpet meg ekstra og lå med riktig skjæring i forhold til polardiagrammet og nøt at jeg etter en stund kunne lese 332 logoen i seilet på X-Faktor og båten vokste stadig
SKUFFELSE Nr. 2
Vi nærmet oss avkortningsmålet i Bakervågen og jeg hadde nå knappet inn på luken mellom Mathilda og X-Faktor så det var bare 10 - 12 båtlengder mellom, men akkurat da X-Faktor passerte mål stoppet vinden på nytt for Mathilda og jeg mistet fremdriften. Å bli liggende i vindstille nær merker og start og mål føles alltid like urettferdig og meningsløst. Spesielt når konkurentene kommer bedre ut av det. Ut på banen kan en ofte unngå slike vindhull, men ved merker er man sitting duck. Nye 10 minutter med vindex en vei og svak vind i båten fra annen kant. Til slutt kom det noe småtteri fra vest slik at jeg kunne klore meg i mål. Desverre 45 sek. for seint til å vinne denne regattaen. Så gratulerer til X-Faktor.

1 kommentar: