søndag 21. mai 2017

Norgeshus Seilmakeren Doublehanded 2017

Vi avventet utviklingen på 2 lavtrykksystemer vest for Storbritannia før vi meldte Mathilda på denne regattaen. YR ble aldri helt tydelig på hviket vær som skulle råde under seilasen så det ble vanskelig å planlegge for mye når de kommer til valg av rute. Mange avgjørelser om veivalg ble derfor tatt underveis. Mathilda er rigget for og egner seg best i mellomvind. Dette var forhold som vi fikk savne det meste av regattaen. Men slik er det egentlig ofte. Enten blåser det lite eller så altfor mye.
Arne og Bjørn bemannet Mathilda også denne gangen.
Starten gikk i Hauglandsosen og gikk med fritt veivalg til Haugesund og tilbake til Lerøyosen. Det var meldt greie værforhold første dagen og vinden skulle ifølge værmeldingen stå greit hele dagen så det skulle i teorien være grei skuring til Haugesund med stort sett NNV 4 - 7 m/s hele veien. Tilbake var det meldt noe mer vind med sydlig opptil 10 m/s vest for Bømlo og noe regn seint på ettermiddagen.

Vi kom veldig greit ut fra start og holdt noenlunde følge med feltet. Ved inngangen til Lerøyosen var det stopp. Vi ble liggende å drive uten vind, og var hele tiden på søken etter vind som kom i små byger herfra og derfra. Det tok en god time innen vi kom ut på Korsfjorden og hadde nytte av en vestlig 2 m/s. Vi hadde en plan om å gå vestovet og ut Bakkasund, men droppet denne og seilte Hundvåksosen. Der blåste det greit og vi kom fint gjennom Møkstrafjorden og Stolmasund. Da vi kom til Selbjørnsfjorden var det stabil NNV 5-6 m/s og vi hadde helt fantastisk trykk i båten og skikkelig fart sydover. Tvers Slåtterøy var vi noenlunde i rute og ledet klassen med klar margin til Marild. Sent på kvelden døde NNV gradvis bort og ble erstattet av sydlige og østlige 1-2 m/s. Vi lå for langt vest for Espevær og hadde fremdeles 2-3 timers seilas igjen til Haugesund. Vi ble liggende i timevis fanget på havet med blafrende seil og gynget i gammel sjø. Forferdelig slitsomt og irriterende over tid, spesielt hvis du ikke er vant til det. Ingen av oss er havseilere, vi liker oss best på fjorden der slikt aldri forekommer. Første etter at det ble lyst klarte vi å komme oss ut av det og seilte greit inn til 4 timer pitstop i Haugesund. Vi skulle avgårde etter hvilen kl. 10.40 og var heldig med vinden ut fra Haugesund og kom godt avgårde nordover.

 Først litt rolig, men ved Espevær kom det stadig mer SSV og vi hadde full fart i båten med kurs hjemover igjen. Nærmere Skotningen valgte vi å stryke spinnaker og seilte helt til Møkstrafjorden med spridd fokk og full stor. Vi visste at seieren i klassen stod mellom oss og Marild. Under de rådende vindforhold med maks skrogfart på begge båtene, ville vi uten videre tape denne duellen. Arne regnet ut at vi hadde ca 24 min å gå på i forhold til Marild. Men det er forskjeller mellom båtene i teoretisk maksimal skrogfart og bare denne ville spise ca 20 minutter av forspranget. Altså måtte vi pushe maks for slå Marild, med andre ord ta sjangser under forhold som vi ikke er vant til å seile. Etter en kort samtale ble vi enig om å sette sikkerhet først og være happy med andreplassen. Spinnakeren ble berget og vi fosset videre for spridd fokk med litt mindre fart, men båten oppførte seg langt mer forutsigbar og betryggende. Vi ledet fremdeles smått ved innløpet til Stolmesundet, men etter det overtok Marild ledelsen og økte denne voldsomt mot mål. Ser i ettertid på trackingen at vi tapte 10 - 12 minutter inne på Hundvåksosen. Der var vi veldig uheldig med vindforholdene, så dette forklarer tidsdifferansen mellom båtene ved målpassering. Uten denne, handler det egentlig bare om minutter.
Vi kom også greit hjem uten skader på mannskap eller utstyr, men med litt mindre heder og ære. Gratulerer til Marild med mannskap for vel fortjent seier. De seilte raskere i faser der vi ikke hadde kunnskap og erfaring. Resultatlisten ligger på denne lenken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar