søndag 26. mai 2019

SPZ Seilmakeren Doublehanded 2019

I forberedelsene til denne seilasen ligger selvsagt nøye vurdering av vind og vær. Det er en del av sikkerheten. Denne gangen var det et lavtrykk inne og romsterte i værbildet og det medførte mye vind. Denne var meldt oppimot 16 m/s enkelte steder fra nordlig retning vest for Bømlo idet seilasen skulle gå. På innsiden i Stokksundet var det meldt langt mindre. En trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at å surfe sydover på vestsiden ville gi store tidsmessige besparelser som vi denne gangen måtte velge bort av sikkerhetsgrunner og bare derfor.
Arne og Bjørn bemannet Mathilda. Starten gikk ved Hauglandsosen, med runding syd for Ryvarden på Sletta nord for Haugesund og målgang ved Klokkarvik på Sotra. Så i år seilte vi fullt løp. Vinden varierte lørdagen fra nord og nordvestlig kant og var lovet å stå med samme styrke til et par timer over midnatt. Da skulle den dempe seg og bli overtatt av en roligere variant fra vest med 2 til 4 m/s.
Vi hadde god start og ledet sydover Vatlestraumen, Raunefjorden, Korsfjorden gjennom Austevoll, og over Selbjørnsfjorden med kurs mot Nyleia. Først ved Rubbestadneset mistet vi ledelsen. Vi følte på at veivalget var noe sært og vi hadde også få båter rundt oss fordi ca 80% av deltagerne valgte å seile på vestsiden.
Vi hadde godt med vind i seilene utover Bømlafjorden og lå på en respektabel 3. plass i klassen ved runding like syd for Ryvarden på Sletta. De fleste båtene valgte å seile nordover innaskjærs så vi hadde muligheter til å ta igjen forspranget hvis vi stod på litte granne. Men der hadde vi uflaks. Det begynte dårlig og da vi var veldig uheldig med fallende og skiftende vind innover Bømlafjorden igjen. Det tok over en time før vi hadde stabile forhold og kunne stå innover fjorden som skikkelige seilere. Vinden stod også greit mens vi krysset opp Nyleia, men like før Ringholmen falt vinden vesentlig og slet vi veldig med å komme igjennom og få drift i båten igjen ute på Selbjørnsfjorden.
Dette er selvsagt største ulempen med å ha langsom båt. Når vinden blir borte i slutten av en seilas. Vi blir i en større andel av den tiden vi seiler distansen utsatt for lite vind. Med en rask båt er du nærmeste hjemme før det har sluttet å blåse.
Grafen viser distansen i nautiske mil frem til lederen i klassen for Gleden og Mathilda. Den gule streken viser en naturlig økende differanse mellom båtene hvis de seiler i samme vind. 

I motsatt ende av denne problemstillingen er at vinden blir borte før noen av båtene har nådd mål, for så å ta seg opp igjen. Da er det en fordel å ha liten båt med lav rating. Slik ble det ikke i årets regatta.
Vi kom til slutt i mål etter å ha seilt i nesten 24 timer. Det ble bare en 4. plass. av 10 deltagere i klassen. Litt skuffet over uheldige vindforhold første timen i Bømlafjorden og ved passering Ringholmen. Tapte 5 nautiske mil til sammen på fallende vind i tillegg til de 3 milene vi tapte på og gå på innsiden av Bømlo, så det ble noen plasser ned på listen. Ellers var innsats og fremdrift veldig bra. Resultatlisten er lagt ut på arrangøren sine hjemmesider på denne lenken.
bildet er tatt fra en treningstur i 2018
Foto: Harald Matland

4 kommentarer:

 1. Fin reportasje. 5.plass er en anstendig plassering.

  SvarSlett
 2. Hei og takk for fin blogg om Aphrodite 101. Jeg har eid min i et par år men har ikke hatt anledning til å prøve den ut så veldig ennå. Lurer på et teknisk spørsmål. Har du montert senterlift og i så fall hvilke dimensjoner har du på stålet som er benyttet?

  SvarSlett
  Svar
  1. hei
   takk for tilbakemelding. når det gjelder senterlift så har jeg ikke så mye å bidra med. Klasseklubben i Danmark eller Tyskland vil sikker kunne hjelpe deg.

   Slett