søndag 7. juni 2020

NHS Holsnøy Rundt 2020

Lenge siden forrige innlegg. Det skyldes Corona. Vi har seilt en del treningsregatta med registrert tid og visste egentlig at vi var noenlunde i rute. Resultater fra treningsseilaser finnes her.  På grunn av smittevernreglene ble det i begynnelsen kun seilt singlehand, men etter at nye regler åpnet for 2 mann ombord, kunne vi starte opp med doublehand-seiling. Mathilda er som vanlig bemannet med Arne og meg, både på tirsdagstreninger og i dagens regatta.
Nesten alle kretsregatta er avlyst på grunn av smittevernreglene, så det var bare noen få singlehand regatta og NHS treningsregatta som var åpen. Andre klubber stengte for sikkerhets skyld ned alt for å være på den sikre siden mht smittevernloven.
Den første seilasen i NHS-serien Vårregatta på Mangersfjorden ble arrangert som singlehand og uten Mathilda. På grunn av kraftig vind valgte Mathilda av sikkerhetsgrunner å holde seg borte fra arrangementet.
Dermed ble Holsnøy Rundt vår første seilas i 2020. Vi hadde vunnet de fleste treningene lokalt uten at vi burde legge for mye vekt på det. Holsnøy Rundt ble en syretest på hvor Mathilda er akkurat nå. På deler av seilasen var det meldt mye mer vind enn det vi kan betrakte som idealføret vårt som er 3 - 6 m/s.
Mathilda jaget av X-Faktor like etter start. Foto: Mette Skjelanger
Starten gikk like nord for Bognestraumen og der blåste det greit ca 5 m/s, men lenger fremme i løpet, ved Skjellanger skulle det øke til rundt 9 m/s og noe sjø. Det ble en rom kryss frem til Nordspissen på Holsnøy. Vi seilte litt ut fra land for å slippe å bli dekket av alle de større båtene som vi visste kom til å passere i den kraftige vinden. De fleste tok også det riktige valget, og seilte gjennom vår le. Så vi seilte veldig lite i dårlig luft og alle båtene med et unntak tjente greit på det. De største og fleste båtene på startlinjen var 40 fot og mer. De har mye vannlinje og mer potensiell fart i mye vind.

Mathilda kom likevel suverent best ut selv om plottet viser at vi var 30 meter bak linjen da starten gikk. Så egentlig en start noe under forventning. Som nevnt vi tok oss greit frem til Skjellanger og startet på det lange lenselegget på vestsiden av Holsnøy.

Vi hadde en plan om å sette spinnaker på toppen av lenselegget, men denne ble utsatt til vi hadde passert Det Naue. Vi så at de andre deltagerne også var en smule passiv og regnet med at vi ledet greit på utregnet tid allerede etter en times seiling. Ute i Herdlefjorden kom endelig spinnakeren opp og Kilroy som til nå hadde gjort mye riktig dro på sydover fra oss med over 1 knop større fart, og var den som var nærmest til å true vår ledelse. Vi holdt greit følge med de andre båtene. Vinden dabbet jo også noe sørover Herdlefjorden og lang vannlinje var ikke lenger så betydningsfullt. Mathilda kom bakfra med mer og økende vind. Seiltrim og aktivt veivalg ble premiert og ved Galteneset var vi ganske sikre på at seieren var i boks. Vi hang greit på i vindbygene inn mot mållinjen og vant i suveren stil. Resultatlisten ligger på denne lenken.

2 kommentarer:

  1. Gratulera til Mathilda. Eg forstår ikkje kvifor det riktige valget var å segla gjennom Mathilda sin le. Var det ein spøk?

    SvarSlett
    Svar
    1. De 40 foterne som seilte gjennom vår le tjente på det, slik som Tjorven og Olliver. Generelt taper vi 5 båtlengder på hver båt som skal forbi til lo, vi har den langsomste båten og hvis 7 båter skal forbi blir det fort over 300 meter. Om X-Faktor burde gjort det? Det blir en taktisk vurdering dere må gjøre der og da. For oss på Mathilda handler det om å være tydelig på at passering til lo vil vi gjøre så dyrt som mulig, men uten at det koster oss selv særlig selvsagt.

      Slett