søndag 23. august 2020

NHS Sommerregatta 2020

 

Arne og Bjørn bemannet Mathilda begge dagene under denne regattaen. Lørdagen var det meldt langt mer vind en det vi hadde seilt i før med Mathilda og spenningsmomentet var om det ble for mye for oss. Vi har veldig lite erfaring med kuling i Aphrodite 101, men fra gammelt av har vi selvsagt vært ute i mye vind.

Jeg glemmer ikke da samme Arne og Jeg skulle prøve oss på Neglespretten i H-båt i 1993. Det var det året Nikita kantret og sank under seilasen inne på Byfjorden. Bare noen få båter fullførte seilasen. Minorina avanserte ikke sydover Salhusfjorden for motor, så vi fant ut at måtte seile ned til startområdet ved Våganeset. H-båten tåler mye vind, men dette ble for heftig for båten og akterstaget røk omtrent da vi var ved Frekhaug, så vi snudde der.

Mathilda i fin driv under lørdagens seilas.

Tilbake i 2020 seiler vi på Mathilda i samme området, men vindstyrken er ikke mer enn 8-9 m/s. Med et rev i storseilet og et 19 kvm forseil fungerer båten veldig godt og vi klarte å holde båtfarten som står i polardiagrammet fra ORC som er 5,8 knop. Nå var det ikke bare vinden som var i mot sydover mot rundingsmerket i Bakarvågen. Det var også motstrøm, stedvis ganske kraftig også.

Av de 6 båtene på startstreken brøt 2 seilasen like etter start. Anchrissi en Hanse 385 ledet klart sydover Byfjorden, han hadde på et par steder seilt i medstrøm og avanserte voldsomt og rundet ca. 1 minutt før oss på utregnet tid. På Mathilda fant vi bare motstrøm og var i tillegg uheldig med noen vindskift. Ved runding lå vi på 2. plass med god differanse tilbake til X-Faktor, så vi hadde grei kontroll på den. Vi var usikker på ratingen på Ancrissi fordi den seilte uten spinnaker. Det viste seg senere at han seilte med sin høyeste rating, så vi overtok ledelsen i regattaen på vei tilbake mot mål ved Krosssundet. Anchrissi burde vunnet denne, men da må de sette spinnaker.

På Mathilda satte vi den minste spinnakeren, selv om vinden hadde dabbet mye av. Vi vurderte å bytte til en større spinnaker, men noen vindkast på vei tilbake avgjorde valget om å beholde den lille. 

Det holdt mer enn greit til seier uansett. Resultatlisten for lørdag ligger på denne linken

 

Søndag var det meldt NV 1-4 m/s og vi skulle seile i Radfjorden. Det kom hele 9 båter til start. Alle ville starte ved styrbord merke, så det ble litt trangt. For Mathilda ble det en perfekt start, for andre litt for perfekt. Den første timen blåste det veldig lite og mange av de største båtene hadde vanskeligheter med båtfarten. Vinden varierte veldig i styrke og retning så det var om å gjøre å holde oppe konsentrasjonen. X-Faktor og Mathilda hadde mest fremdrift og det ble et ganske stort skille mellom oss og de øvrige båtene. På Mathilda har vi god selvtillit på vanskelige forhold, men vi var likevel litt forbauset over at vi røvet til oss en klar ledelse ganske tidlig på krysslegget ut mot Sæbæflu som er rundingsmerket. Det er vanligvis X-Faktor med sitt større seilareal som behersker disse forholdene best.

Løpet er snaut 4 nautiske mil så Mathilda hadde god kontroll på ledelsen de siste 80% av seilasen. Vi rundet toppmerket samtidig med X-faktor og i mål skiller det 2,5 minutt på en distanse på 2nm. Ser ut til at vi har rotet bort ca 1 minutt på spinnakerlegget inn mot mål. Slike ting skjer vanligvis ikke. Det skyldes nok at vi inne i hodene våre allerede hadde innkassert seieren også i søndagens seilas og dermed i sommerregattaen totalt for begge dagene.

Mathilda overtok også samtidig ledelsen i klubbsammendraget med en seilas mindre. Resultatlisten og sammenlagt finner dere her.

2 kommentarer:

  1. Gratulera med seier begge dagane! X-faktor var først oppe med spinnakeren etter runding Sæbøfluna på søndag, og me segla faktisk veldig bra innover mot mål. God fart og gode jibbar.

    SvarSlett
    Svar
    1. takk for det. Vi la merke til at fungerte veldig bra med spinnakeren for dere, vi hadde veldig mye tøys like etter runding begge dagene, riktignok med totalt forskjellige ting som neppe dukker opp igjen sånn til vanlig.

      Slett