søndag 15. august 2021

Askøy Rundt 2021

 

Det er 2. gangen vi deltar med Mathilda i denne regattaen. Merkelig nok har vi sjelden gjort det veldig bra i denne seilasen, det har alltid bare vært nesten bra eller midt i haugen. Tidligere med Julianne og spesielt Minorina synes jeg dette var den heftigste og morsomste seilasen i løpet av året. I år prøvde Askøy seg med å ta opp det gamle konseptet med en 2 dagers seilas med overnatting på Herdla. Da vi meldte oss på denne retroversjonen gikk tankene tilbake til Askøy Rundt tidlig på 90-tallet med folkefest og oppimot 150 påmeldte båter. Løpene i år var tilnærmet de opprinnelige. I dagens versjon møter det snaut en tredjedel så mange. Arne og jeg seilte som vanlig shorthanded.

Mathilda sees i bakgrunnen idet vi passerer og seiler fra Sheep Dip helt syd i Herdlefjorden. Den nådde oss ikke igjen. Bildet er "lånt av arrangøren"


Lørdagens seilas startet overveldende bra for vår del. Det ble en fin kryss-start ut fra Bakarvågen. Vinden var SSV 2-3 m/s i starten og var meldt å dreie mer vestlig og siden nordvestlig og forsterke seg i løpet av dagen. Vi startet midt på linjen og holdt oss fremme i feltet nesten helt opp til runding ved Nordnes. Derfra var det spinnaker nordover Byfjorden opp mot Askeneset. Da dreide vinden mer vestlig og vi seilte lenge rom bidevind. Forholdene var vanskelige og arbeidskrevende, men vi jobbet på med alt vi hadde. Vinden varierte i styrke og retning i over en time før den etablerte seg fra NNV og forsterket seg. I denne vanskelige perioden avanserte vi voldsomt og la grunnlaget for en topp plassering. Like etter Beitingen gikk det over i reint kryss og opp mot 6 m/s vind. Vi gjorde ingen feil på resten av krysslegget og var ganske aggressive opp mot toppmerket ved Ringholmen. Etter runding av toppmerket gjorde vi en liten feilvurdering ved å ikke sette spinnaker på det korte legget ned mot mål. Vi hadde misoppfattet hvor nær vi var førsteplassen og mente at det ikke endret noe på rekkefølgen og ta det litt roligere ned mot mål. I ettertid ser vi at vi burde vært mer fremme i skoene på slutten av seilasen også. Distansen er 2,4 nm og med en halv knop høyere fart på denne distansen ville vi spart inn det snaue minuttet vi trengte for å vinne lørdagens seilas. Nå hadde vi gjort noen små feil tidligere på dagen som også kostet minutter, men vi hadde som sagt også gjort veldig mye bra både på seiltrim, veivalg og fokus. Vi var likevel veldig fornøyd med 2. plassen og ikke minst fornøyd med innsatsen og gledet oss til neste dag. Link til resultatlisten lørdag som viser hvor nær vi var å vinne.

 

I søndagens seilas mente vi at det var lett å reparere noe av resultatet fra lørdagen ved å seile like bra som vi pleier. Vi fikk ikke verdens beste start, men den var grei nok og et veldig godt utgangspunkt. Vinden var vestlig og var meldt å holde seg ut over dagen, men det gjorde den ikke. Den var vekslende og tidvis fraværende. Dette er også forhold som vi behersker godt og vi holdt greit følge med de beste.

Da vi nærmet oss merket ved Storeflu forsvant vinden fullstendig og kom tidvis fra østlig kant. Bakfra kom det rennende båter på fra vinden som stor lenger nord i fjorden. Det førte til en omstart på hele feltet og arrangøren valgte å avkorte løpet ved Gjona. Etter det kom det mer vind og alle båtene rant i mål på et kvarter og de med laveste rating topper alle lister. Det betyr at Mathilda får en ny andreplass også i søndagens seilas. Det er egentlig ikke så mye mer å skrive om søndagens seilas.

Resultatlisten på søndagen gir ikke et riktig bilde av styrkeforholdet båtene imellom og påvirker selvsagt resultatlisten sammenlagt tilsvarende. Det synliggjør den største svakheten med seiling etter rating. Spesielt når det blir mikset med poengsystemet, kan det gi noen pussige utslag. Men greit nok, det er ikke baneseiling i entype, det er turregatta. Det kunne jo være en ide å vekte poengene på fullførte seilaser høyere. Det ble regnet ut en resultatliste som dere finner på denne linken. Arrangementet for øvrig er eksemplarisk godt gjennomført av Askøy Seilforening og vi kommer garantert sikkert tilbake ved en annen anledning.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar